BÁNYÁSZ KULTÚRÁÉRT ALAPÍTVÁNY FÚVÓS ZENEKARA

A Bányász Kultúráért Alapítvány Fúvószenekara 1945-ben alakult Petőfibányán. Nem sokkal később a Mátraaljai Szénbányák Központi Zenekara néven vált ismertté országszerte. A bányavállalat felszámolása után a Mátrai Erőmű Zrt. és a Bányaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége hozta létre az alapítványt 1997-ben, mely azóta is működteti az együttest. Ekkor költözött a zenekar Gyöngyösre, a Mátra Művelődési Központba.

Így folytatják bemutatkozásukat:

Legfőbb célunk az igényes fúvószene népszerűsítése és a bányász hagyományok ápolása. Ennek érdekében rendszeresen részt veszünk Gyöngyös és a környező, települések kulturális rendezvényein. Majálisok, falunapok, búcsúk, szüreti felvonulások, nemzeti ünnepek állandó közreműködői vagyunk. Rendszeresen látogatjuk a szakmai rendezvényeket, országos fúvószenekari találkozókat.

Művészeti tevékenységünket Heves Megye Önkormányzata a „Heves megyéért” kitüntetéssel, Gyöngyös Város Önkormányzata „Pro Civitate” díjjal ismerte el.

Az együttes napjainkra jelentősen megfiatalodott, tagjai jórészt zenekedvelő fiatalok, de velünk vannak még páran a régi bányászzenészek közül is, így biztosítva a hagyományok folyamatos átadását. Noha székhelyül Gyöngyöst választotta a zenekar, tagjai közt megtalálhatók petőfibányai, hatvani, parádi, gyöngyössolymosi, budapesti, egri zenészek is. Jó kapcsolatot ápolunk a megye többi fúvószenekarával, gyakorta lépünk fel közös hangversenyeken.

Az együttes művészeti vezetője, karnagya Juhász András.

Próbaalkalmak: Szombatonként 9 órától, a Mátra Művelődési Központ Fantázia termében.

Információ: Juhász András, 20/992-58-73, badibacsi@gmail.com

Bővebben a csoportról


Ezek is érdekelhetnek